12. februára 2024 i-size norma

Autosedačky podľa novej normy i-Size

Autosedačky i-SIZE a čo znamená ich nová norma?

I-SIZE je nová európska norma pre autosedačky , označené ECE R129. Táto norma vstúpila s účinnosťou od 9. júla 2013. Stará norma ECE R44 naďalej zostane v platnosti a je možné podľa nej autosedačky ďalej vyrábať a predávať, sú stále veľmi bezpečné a spĺňajú všetky platné normy ECE R44. Cieľom ale je, aby nové autosedačky boli vyrábane podľa novej i-Size normy. Novo vyrábané automobily majú mať sedadla pripravené pre umiestnenie i-Size autosedačiek.

Autosedačky i-Size :

  • budú vyžadovať umiestnenie proti smeru jazdy a používanie systému ISOFIX, čo predstavuje doposiaľ najbezpečnejší spôsob prepravy dieťaťa v prvých mesiacoch života, obzvlášť ako prevencia poranenia hlavy a krku. Po dosiahnutí 15 mesiacov je možné používať sedačku upnutú  proti smeru jazdy, alebo po smere jazdy.

Systém ISOFIX:

  • výrazne znižuje riziko nesprávneho upnutia autosedačky v aute. Na rozdiel od ECE R44, test schválený pre i-Size bude posudzovať aj boční náraz. Nová norma i-Size znamená, že rodičia budú musieť voziť svoje dieťa proti smere jazdy, pokiaľ nedosiahnu najmenej 15 mesiacov veku dieťaťa. Nová klasifikácia dĺžky a veku umožní rodičom skontrolovať, či je už možné dieťa presunúť do autosedačky ďalšej kategórie i-SIZE.

Podľa nových crash testov, ktoré práve viedli k zavedeniu i-Size, sú autosedačky vyrobené s touto normou ešte bezpečnejšie a lepšie chránia deti pri autonehodách. Dieťa musí byť v autosedačke pripútané v protismere jazdy až do 15 mesiacov a to z veľmi praktického dôvodu – krčná chrbtica v takom veku ešte nie je stopercentne vyvinutá, je krehká a zraniteľná. Vďaka autosedačke  upevnenej v protismere sú ich hlava, krk a životne dôležité orgány o mnoho lepšie chránené.

Nové zásadné body i-SIZE normy:

* deti do 15- mesiacov je povinnosť voziť v aute v protismere
* autosedačky i-Size musia byť upevnené v autách pomocou isofixu
* na autosedačkách musí byť ochrana proti bočnému nárazu
* kategórie autosedačiek sa po novom neoznačujú podľa váhy dieťaťa, ale podľa výšky
* zaišťuje 100% kompatibilitu medzi i-Size automobilmi a i-Size autosedačkami

Nové základné rozdelenie autosedačiek i-Size:

* i-Size 40 – 83 cm („vajíčka“, odpovedajúce starej norme, váhovému zaradeniu 0-13 kg)
* i-Size 76 – 105 cm („stredná kategória“, odpovedajúce starej norme, váhovému zaradeniu 9-18 kg)
* i-Size 100-150 cm („najvyššia kategória“, odpovedajúce starej norme, váhovému zaradeniu 15-36 kg) 

Pri výbere tej správnej autosedačky pre Vaše dieťa Vám radi poradíme buď priamo v predajni BABY DREAM, alebo nás neváhajte kontaktovať telefonicky, alebo aj cez naše sociálne siete.

Váš team

BABY DREAM

Označené na:BABY DREAM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *